Coronavirus - Technické informace

24.05.2020

Koronaviry (CoV) jsou „obalené viry“ patřící do podčeledi Coronavirinae v čeledi Coronaviridae, které způsobují onemocnění od běžného nachlazení po těžší onemocnění, jako je respirační syndrom na Středním východě (MERS-CoV) a syndrom těžkých akutních dýchacích cest (SARS-CoV). Nový koronavirus (nCoV) je nový kmen, který dosud nebyl u lidí identifikován.


Koronaviry se nejčastěji šíří z infikované osoby na ostatní následujícími způsoby:

  • vzduchem kašlem a kýcháním
  • blízkým osobním kontaktem, například dotykem nebo potřesením rukou
  • dotykem předmětu nebo povrchu, na kterým je virus, poté přenesením z rukou do úst, nosu nebo očí před mytím rukou
  • zřídka fekální kontaminací

Onemocnění COVID-19 napadá plicní tkáně a tělu se tak nedostává potřebné množství kyslíku. Aby byl zajištěn dostatečný příjem kyslíku, pak jsou vhodné pro podporu dýchání tzv. kyslíkové koncentrátory. Tento přístroj – kyslíkový koncentrátor, pomáhá dýchat kyslík jak v lehkých stádiích tohoto onemocnění, tak i po prodělání Covid-19, kdy kyslík doslova vhánějí do nosu.

V současné době nejsou k dispozici žádné vakcíny, které by chránily před infekcí lidí koronaviry.

Standardní doporučení WHO pro širokou veřejnost ke snížení expozice a přenosu řady nemocí jsou následující, mezi něž patří hygiena rukou a dýchacích cest a postupy bezpečnosti potravin:

  • Ruce často čistěte pomocí alkoholového přípravku na ruce nebo mýdla a vody.
  • Při kašlání a kýchání zakryjte ústa a nos ohnutým loktem nebo ubrouskem – ubrousek ihned vyhoďte a umyjte si ruce.
  • Vyvarujte se úzkého kontaktu s kýmkoli, kdo má horečku a kašel.
  • Máte-li horečku, kašel a potíže s dýcháním, vyhledejte lékařskou péči včas a s poskytovatelem zdravotní péče sdílejte Vaši nedávnou cestovní historii.
  • Při návštěvě živých trhů v oblastech, kde se v současné době vyskytují případy nového koronaviru, se vyvarujte přímého nechráněného kontaktu s živými zvířaty a povrchy v kontaktu se zvířaty.
  • Je třeba se vyhnout konzumaci syrových nebo nedostatečně tepelně zpracovaných živočišných produktů. Se syrovým masem, mlékem nebo živočišnými orgány by se mělo zacházet tak, aby se předešlo křížové kontaminace s nevařenými potravinami, v souladu se správnými postupy pro bezpečnost potravin.

Více o vypuknutí 2019-nCoV se můžete dozvědět na webových stránkách CDC a WHO.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Zdroj: SC Johnson Professional, Kevin Ormandy, 23.1.2020

frame-scrollup