Jak na čištění klimatizace a ventilace auta? Je to důležitější, než si myslíte!

02.06.2021

Jestliže trávíte za volantem vašeho vozu hodně času, měli byste pravidelně čistit ventilaci. Zanesená ventilace totiž může způsobit řadu zdravotních problémů, a to nejen u alergiků a astmatiků. Pokud jste tedy čištění stále odkládali, je nejvyšší čas se do toho pustit. A my vám ukážeme, jak na to!

 

Čistič ventilace v automobilech Caramba Perfect Klima

 

Co může způsobit zanesená klimatizace?

Během jízdy se do ventilace dostává prach, pyl, smog a další nečistoty, které se usazují v potrubí ventilace a výměníku klimatizace. Pokud špínu jednou za čas neodstraníme, uvolňuje se postupně do interiéru auta a způsobuje bolesti hlavy, rýmu, kašel, zánět průdušek nebo teplotu.

To však není to nejhorší. V potrubí se společně s nečistotou drží také vlhkost. A jak je známo, kde je vlhko, tam jsou plísně a bakterie. Škodlivými organismy si poté zanášíme organismus a nevědomky si zaděláváme na velký zdravotní problém. Jednou z nebezpečných bakterií, které se v klimatizaci vesele množí, je Legionella pneumophila postihující dýchací cesty a způsobující stejnojmenné onemocnění - legionelózu (podobá se těžkému zápalu plic).

Jak na čištění klimatizace nebo ventilace?

Překvapivě je to snadnější, než se na první pohled zdá. Stačí jen vybrat tu správnou metodu.

Manuální čištění štětcem nebo kartáčem

Provádí se pěnovými štětci, štětci na malování nebo specializovanými kartáčky na interiér vozu, například těmi od značky Vikan. Pomocí nich vyčistíte mřížky ventilace od hrubých nečistot. V případě potřeby lze použít navíc stlačený vzduch ve spreji nebo kompresor. Ten dostane ven i ty menší částečky prachu.

Jaká je nevýhoda? Po celou dobu čištění jste v autě. Nečistoty, bakterie a plísně tedy odstraníte z povrchu, ale rozvíříte (nebo odfouknete sprejem či kompresorem) do vzduchu. Během čištění tak vše vdechujete, což je naprosto kontraproduktivní.

Čištění pomocí pěnového čističe a hadičky

Další možností jak vyčistit ventilaci je aplikace pěnového čističe do otvoru nasávajícího vzduch, a to z prostoru, kde byl kabinový filtr. Nejprve je tedy nutné vyjmout palubní filtr, a poté se můžete pustit do práce. Během čištění byste měli mít zapnutou klimatizaci na plný výkon a vždy nakonec vyměnit kabinový filtr za nový.

Jaká je nevýhoda? Musíte vědět, kde se nachází kabinový filtr a jak jej vyjmout a zase přidělat. Dveře při čištění navíc musí zůstat otevřené, abyste měli přísun kyslíku a nenadýchali jste se výparů - po celou dobu jste totiž uvnitř.

 

Nastavení klimatizace v autě při čištění

 

Servisní vyčištění a odstranění zápachu

Komfortní a bez starostí. Auto zavezete do servisu, kde se o vše postarají. O čištění klimatizace, potahů, odstranění zápachu různého původu (chemického i organického, dokonce si poradí i s cigaretovým kouřem). Obvykle vymění také kabinový filtr a provedou kontrolu, zda funguje vše, jak má.

Jaká je nevýhoda? Patří k těm nejdražším variantám, navíc ještě časově nejnáročnějším - auto musíte do servisu přivézt, nechat jej po nějakou dobu tam, a poté si jej zase vyzvednout.

Čištění ventilace pomocí speciálního spreje

K jedné z nejefektivnějších metod patří použití speciálního spreje na čištění ventilace, například Caramba Perfekt Klima. Rychlé, cenově přijatelné a velmi účinné. Sprej obsahuje dezinfekční látku s citrusovou vůní, díky které likviduje zápach (nejen ve ventilaci, ale i v čalounění), odstraňuje mikroorganismy a dezinfikuje celý systém. Jedná se tedy o takové 3v1 - čištění, dezinfekce a odstranění zápachu v autě. A jak na to?

 

Čistič ventilace v automobilech Caramba Perfect Klima

 

Návod na čistění ventilace v autě:

1. Ukliďte vnitřní prostor auta a vyndejte veškeré věci, které v autě normálně nebývají, případně být vůbec nemají (papírky, odpadky, věci s citlivým povrchem, dětské hračky, jídlo, pití…).

2. Zavřete okna, zapněte zapalování a spusťte vnitřní okruh ventilace (za studena). Ventilátor nechte běžet na stupeň 2.

3. Sprej na čištění klimatizace Caramba Perfekt Klima umístěte do prostoru pod nohy spolujezdce, blízko sání ventilace.

4. Stiskněte stříkací hlavu na doraz a ihned opusťte vozidlo (nezapomeňte zavřít dveře).

5. Proces čištění a dezinfekce klimatizace či ventilace v autě trvá 10 minut. Po 10 minutách tedy otevřete dveře, okna, případně dveře kufru (zavazadlového prostoru) a nechte vnitřek auta důkladně vyvětrat.

6. Po vyvětrání můžete auto zase vesele používat.

Jak často čistit klimatizaci a ventilaci auta?

Doporučuje se alespoň dvakrát ročně provést řádnou dezinfekci klimatizace a ventilace v autě. Zanáší se nejvíce během zimy, kdy klimatizaci skoro nepoužíváme, a během léta, kdy ji naopak používáme nejčastěji. Ideálně tedy provádějte čištění na jaře a na podzim. Nezapomeňte také měnit palubní filtr. Jak často zjistíte v servisní knize automobilu. Chybu také neuděláte, když jednou za dva roky zavezete auto do servisu, kde vám zkontrolují ventilaci odborníci.

Když už jste v tom rozmýšlení v nákupu, možná se vám bude hodit i tato sada z nanovláken od NanoSpace.

Jak a kdy používat správně klimatizaci?

Abyste předešli rychlému zanesení klimatizace, můžete zkusit pár našich tipů:

  • Klimatizaci vypněte dříve, než dojedete do cíle (cca 5-10 minut předem). Výparník stihne proschnout, čímž zamezíte vzniku vlhkosti.
  • Dbejte na pravidelné čištění - minimálně dvakrát ročně.
  • Vyměňujte kabinový filtr. Filtr slouží k čištění a zachytávání nečistot. Čím starší a špinavější bude, tím méně bude plnit svou funkci.
  • Klimatizaci pouštějte alespoň 1x měsíčně na dobu alespoň 15 minut, a to i v zimních měsících. Mimo jiné tím chráníte životnost kompresoru.
frame-scrollup