Kancelářský ráj bakterií a virů a jak na ně

28.04.2021

Kancelářský ráj bakterií a virů a jak na ně

 

Autor: Frans Witpeerd, managing director, Apex Central Europe, s.r.o.

I když se vám zdá, že trávíte v kanceláři tolik času, že byste ji klidně mohli nazývat druhým domovem, je třeba si uvědomit, že jde o veřejný sdílený prostor. Po podlaze denně projdou tucty nohou v botách, které byly na všemožných místech, nespočet rukou denně spláchne toaletu a o tlačítkách ve výtahu se ani nemusíme bavit. Přestože vaše kancelář vypadá krásně čistě, můžete si být jistí, že všude jsou bakterie.

Podle profesora mikrobiologie z Arizonské univerzity Dr. Charlese Gerba si je spousta lidí vědoma přítomnosti bakterií v umývárnách a na toaletách, nicméně stejné množství bakterií se nachází i v dalších společných prostorách. „Studie prokázala, že bakterie se šíří po celém pracovišti, ať už si lidé ohřívají oběd, vaří kávu nebo prostě píší na klávesnicích,“ uvedl Gerb.

Jaká jsou nejšpinavější místa ve vaší kanceláři?

Kuchyňský dřez plný bakterií

Ve studii bylo testováno více než 5 000 povrchů, z nichž 91 % dřezů na pracovištích obsahovalo tolik bakterií, že bylo třeba použít dezinfekci. Bez ohledu na to, kde pracujete, se dřezů denně dotýká mnoho rukou, což je v kombinaci s vodou a zbytky jídla ideální místo pro bakterie. Nezapomínejte na pravidelné čistění odpadu.

Držadla chladniček a mikrovlnek

Stejně jako u umyvadel, kombinace jídla a velkého množství rukou činí tato místa obzvláště špinavými. A protože otevíráte ledničku a vkládáte svůj oběd do mikrovlnky, určitě se do kontaktu s těmito bakteriemi dostanete.

Konvice na kávu

Držadla konvic na kávu jsou jakýmsi majákem pro bakterie. Mikrobiolog Charles Gerba umístil viry na kliky dveří, aby zjistil, jak rychle se šíří. První místo, kde se objevily, bylo právě držadlo konvic na kávu.

Hrnky (a houbička, kterou je umýváme)

Mikrobiolog Charles Gerba zkoumal také bakterie na kancelářských hrnečcích, a zjistil, že až 20 % čistých hrnků obsahovalo stopy koliformních bakterií (fekální hmoty), a jakmile byly otřeny společnou utěrkou nebo houbičkou, počet vyskočil na 100 %. Po otření utěrkou bylo 20 % hrnků pozitivních také na E. coli. Jestliže vaše kancelář disponuje myčkou nádobí, je tento bod celkem nepodstatný, ale přesto – raději se společným utěrkám a houbičkám za každou cenu vyhýbejte.

Tlačítka prodejních automatů

Studie Kimberly-Clark Professional zjistila, že 21 % tlačítek výdejních automatů je vysoce kontaminováno, což ještě zhoršuje skutečnost, že většina pracovníků si pití či sladkost otevře, než se vrátí ke stolu.

Tlačítko kopírky

Studie provedená výrobcem šablon Hloom zjistila, že jedním z nejzamořenějších míst v kanceláři je kopírka – spouštěcí tlačítko obsahovalo přes 1,2 miliardy CFU (jednotek tvořících kolonie) na palec čtvereční. Pro vaši představu, průměrné toaletní sedátko ve škole obsahuje asi 3200 jednotek.

Tlačítka výtahů

Před pár lety udělala nemocnice Sunnybrook (Toronto, Kanada) během deseti dní stěry 120 výtahových tlačítek ve třech různých nemocnicích. Výsledky ukázaly, že 61 % stěrů vykazovalo mikrobiologický růst. „Byli jsme překvapeni četností kolonizace bakterií na tlačítkách výtahů, ale také jsme byli zasaženi tím, jak lehce se tomu dá předejít,“ uvedl jeden ze spoluautorů studie Andrew Simor, vedoucí oddělení mikrobiologie a infekčních chorob v Sunnybrook. Nemůže-li nemocnice udržet své výtahy v čistotě, co lze očekávat od našich kanceláří?

Klávesnice a pracovní stoly

Mezery mezi klávesami jsou skvělé pro zachytávání prachu, nečistot a vláken. A pokud u svého pracovního stolu i jíte, najdete mezi klávesami i velké množství drobků. Další výzkumy provedené Charlesem Gerbou ukazují, že oblast klávesnice, o kterou si opíráme ruce, obsahuje až 10 milionů bakterií. Zajímavost: Gerba se také zaměřil na hygienu pracovních stolů podle profesí a zjistil, že nejvíce zárodečné stoly patří účetním, a nejméně zárodečné právníkům. Také další kancelářské potřeby, jako například sesívačka, kalkulačka nebo náplň do tiskárny jsou vhodným domovem pro bakterie.

Stolní telefony, pera a propisky

Stejně jako vaše klávesnice, stolní telefony skvěle zachycují prach a nečistoty. A navíc byl váš telefon pravděpodobně používán mnoha bývalými kolegy. Domácí studie od NSF International (The Public Health and Safety Organization) zjistila, že 14 % testovaných per a propisek bylo pozitivních na přítomnost  Staphylococcus aureus (obávaný zlatý stafylokok).

Bojujte s bakteriemi v kanceláři, hlavně v období chřipky

Zcela se vyhnout bakteriím je nemožné a vlastně ne úplně nutné ani žádoucí, ale správná prevence infekce na pracovišti může pomoci snížit výskyt onemocnění chřipkou, nachlazením a žaludečními problémy až o 80 %.

Pracovníci kanceláří mohou také přispět – stačí si pamatovat pár tipů:

Uklízejte po sobě

 Přestože víme, že na oběd bychom měli odejít mimo kancelář, spousta z nás jí u svých stolů, nebo si alespoň schováváme nějaké občerstvení v horní zásuvce stolu. Hromadící se drobky a zbytky jídel jsou jako malé zárodečné hotely. Ujistěte se, že si po jídle vždy uklidíte, a nezapomeňte ani na ten starý banán vzadu v šuplíku!

Ruce pryč z obličeje

V průměru si saháme na obličej šestnáctkrát za hodinu! A v případě, že jsem zrovna použili kopírku nebo psali e-mail, jsme poskytli všem těm bakteriím a virům přímý let do našeho organismu.

Pozor na „špinavé“ sousedy

Nemusíte být přímo germafobici, ale neškodí si uvědomit hygienické návyky vašich kolegů. Držte bakterie od svého stolu dál.

Vsaďte na kvalitní úklidové vybavení kanceláře

Pokud chcete omezit výskyt bakterií v kanceláři na minimum, je nutné používat k úklidu i specializované výrobky, které vám to umožní. Utíráte stůl obyčejným hadříkem, zkuste antibaktriální netkané hadry.  Používáte místo odpadkového koše různé jiné nádoby? Vyměňte je za kvalitní plastový odpadkový koš s výklopným víkem. Štítíte se firemního mýdla a ručníku? Přesvědčte vedoucího, že praktické dávkovače mýdla a zásobníky na papírové ručníky jsou tím pravým pro vaši firmu.

 

Tento článek byl inspirován především:

http://healthland.time.com/2012/05/24/the-6-dirtiest-places-in-the-office/

https://careers.workopolis.com/advice/8-dirtiest-places-office/

frame-scrollup