Pěnová mýdla šetří přírodu i vaši peněženku. Jak?

10.08.2023

V průměrné kancelářské firmě nebo podobné instituci jako jsou školy nebo třeba zdravotnická zařízení se 65 % vody spotřebuje v umývárnách při mytí rukou. Víte, že tuto spotřebu dokáže snížit i pouhá výměna klasických mýdel za pěnová?

 

O tom, že se má vodou šetřit, jste pravděpodobně slýchali už od svých rodičů. Dnes je její nedostatek celosvětovým problémem, a proto by měla být úspora vody zahrnuta v každé udržitelné strategii firmy. Dává to i ekonomický smysl. Jedním ze způsobů, jak vodu ušetřit, je snížit její průtok díky úsporným vodovodním bateriím. Dalším způsobem, jak ušetřit, je zkrátit dobu, po kterou voda poteče. A to dokáže tak obyčejná věc, jako je používání pěnového mýdla. Jak?

Pěnová mýdla snižují spotřebu vody až o 46 % a šetří energii na její ohřev

Ve Velké Británii provedli před nedávnem zajímavou studii, ve které sledovali spotřebu vody ve firmě při mytí rukou s klasickým gelovým mýdlem a pěnovým mýdlem. Zjistili, že lidé při používání pěnového mýdla spotřebují na jedno umytí o 16 % méně vody než ti, kteří používají tekuté mýdlo. Při mytí rukou pěnovým mýdlem Deb navíc není potřeba před nanesením prostředku ruce namočit, díky tomu je možné dosáhnout až 46% úspory vody. Co za to může?

Pěnová mýdla jsou lehčí než tradiční tekutá mýdla a mají také tendenci rychleji pěnit. Proto si s nimi člověk své ruce namydlí daleko jednodušeji i bez předchozího opláchnutí rukou. Pěnové mýdlo Deb stačí nanést na suché ruce, rozetřít a poté smýt. Díky své lehkosti se pěna z rukou smývá rychleji než u klasických gelových mýdel. Celý proces mytí rukou je tak svižnější a nespotřebuje se při něm tolik vody.

Tím, že si lidé budou mýt ruce kratší dobu, bude potřeba méně energie na ohřev vody. A to při aktuální situaci na energetickém trhu také potěší.

Pěnové mýdlo má i další výhody

Konzistence pěnového mýdla přináší kromě úspor vody i řadu dalších benefitů. K jednomu umytí rukou je pěnového mýdla potřeba zhruba o třetinu méně než tekutého bez jakékoliv ztráty jeho účinnosti. Účinnost můžete ještě zvýšit použitím například antibakteriálního pěnového mýdla Deb. Dávkovač na mýdlo vám vydrží déle plný a nemusíte ho doplňovat tak často, což vám v konečném důsledku ušetří čas i peníze. Snížení spotřeby mýdla se tak poté odráží ve spotřebě obalů a v emisích vyprodukovaných v přepravě produktů.

Pěnová mýdla jsou tak šetrnější k přírodě a jsou lépe a rychleji biologicky rozložitelná.

frame-scrollup