Riziko infekčních chorob a hygiena na čerpacích stanicích

02.02.2022

Prevence šíření infekce jako sdílená zodpovědnost poskytovatele a návštěvníka

Čerpací stanice jsou nedílnou součástí cestování. Je tedy nezbytné, aby na čerpacích stanicích bylo dosaženo takových hygienických standardů, které předchází šíření infekčních nemocí.

To není snadný úkol, když si uvědomíme, že 80 % běžných infekčních nemocí je šířeno prostřednictvím našich rukou. Čerpací stanice jsou vzhledem k četnosti a původu návštěvníků rizikovým místem, pokud hovoříme o výskytu a přenosu bakterií způsobujících infekční onemocnění.

Maximálního snížení hygienických rizik může být dosaženo, pouze pokud si těchto rizik budou provozovatelé i návštěvníci vědomi a budou se chovat zodpovědněji. Pojďme se na situaci podívat zblízka.

Prevence je důležitá nejen pro návštěvníky čerpacích stanic!

Biologické riziko bylo nahlášeno 62.4 % pracovníků čerpacích stanic (NCBI, Brazil, 2016). Převážnou většinu kontaminace tvoří bakterie a viry, které mají souvislost s častým stykem se zákazníky, nevhodnými hygienickými podmínkami v pracovním prostředí a nedostatečným opatřením pro individuální ochranu. Výzkum firmy Kimberly-Clark v r. 2015 zaměřující se na bakteriálně nejzahlcenější místa na pracovišti došel k závěru, že čerpací pistole jsou jedna ze zdravotně nejzávadnějších věcí, se kterými můžeme přijít do kontaktu, a nový průzkum toto potvrzuje.


Riziková místa na čerpacích stanicích

Jak se bakterie dostanou na čerpací stanice a kudy v ní putují?

1.    Kdo jsou klienti čerpací stanice? 

Klienti pocházejí z celého světa a přicházejí do kontaktu s bakteriemi a viry z celého světa.

2.   Co dělají řidiči v autě? 

Např. 70 % z nich se dloube v nose! Přitom u cca. 30 % lidí se v nose vyskytují bakterie Staphylococcus aureus.

3.   Co to znamená pro čerpací pistoli? 

Výzkumní pracovníci (BusBud 2016) došli k závěru, že počet bakterií na čerpací pistoli přesahuje počet bakterií na záchodovém prkénku více než 11 000x. Studie v USA zjistila, že čerpací pistole je nejšpinavější a mikroorganismy nejzamořenější věc, které se dotýkáme v každodenním životě. K tomuto závěru došel Dr. Charles Gerba z university „University of Arizona“, mikrobiolog přezdívaný Dr. Mikrob. Zjistil, že 71 % tankovacích pistolí a 68 % úchytů poštovních schránek je „vysoce kontaminovaných“ druhy mikroorganismů spojovaných s vysokým rizikem onemocnění. Studie zveřejněná v USA Today uvádí, že 41 % tlačítek v bankomatech a 43 % madel eskalátorů je bakteriemi zamořeno obdobně (25. 10. 2011). 

O kterém typu bakterií mluvíme? Bohužel, o tom velmi nebezpečném. Pumpy se skoro stejnoměrně hemžily grampozitivními koky a tyčinkami. Rizika? Grampozitivní koky mohou způsobit kožní infekce, syndrom toxického šoku a pneumonii, a zatímco grampozitivní tyčinky jsou většinou neškodné, mohou způsobit různé typy infekcí. Vyskytly se zde i bacily, které jsou spojené s otravou jídlem a infekcemi u novorozenců. Navíc zde byly odhaleny také gramnegativní tyčinky (5.4%), které jsou obzvláště nebezpečné – nejen bývají imunní vůči antibiotikům, ale mohou způsobit smrtelné onemocnění, jako jsou meningitida a pneumonie.

4.    Myjí si lidé ruce? 

Důležitá otázka. Nemoci jsou většinou šířeny pomocí našich rukou a jejich správné mytí je považováno za nejlepší prevenci. V nedávné rozsáhlé britské studii (BBC News) tvrdilo 99 % lidí dotázaných na toaletách čerpacích stanic, že si po použití toalety umyli ruce. Elektronická nahrávací zařízení ukázala, že ve skutečnosti si ruce umylo jen 32 % mužů a 64 % žen. 

Když si ruce umýváme důkladně, dost dlouho a věnujeme se celému povrchu rukou včetně konečků prstů, dosáhneme výrazně lepšího výsledku (1000x méně bakterií). Pokud si poté dobře osušíme ruce a použijeme dezinfekci jako Deb InstantFoam Complete, dosáhneme ještě lepšího výsledku (100.000x méně bakterií, ze 100.000 patogenních mikroorganismů zůstane pouze jeden).

Dávejte také pozor na vodovodní kohoutek! (výzkum mezi 50 čerpacími stanicemi. ANWB, NL 2014)! Kde se nachází nejvíce bakterií na toaletě? Mnoho lidí si pravděpodobně myslí, že na záchodovém prkénku. Což není úplně špatně vzhledem k tomu, co se tam děje. A přesto to není úplně pravda. Z hygienických vzorků, které byly odebrány na kohoutcích, klikách a záchodových prkénkách, byly nejhorší ty z kohoutků. 10 z 24 kohoutků, které musíme obsluhovat rukou, obsahují příliš mnoho bakterií v porovnání s 8 ze 100 záchodových prkének.


5.    A když si ruce myjí?  

Další studie provedená na univerzitě „University of Arizona“ Dr. Charlesem Gerbou v roce 2007 ukázala, že tekuté mýdlo z dávkovačů s přístupem vzduchu (dávkovače na dolévané mýdlo) představuje pro veřejnost nebezpečí. Nebezpečná kontaminace bakteriemi byla prokázána u 25 % vzorků, a průměrná hladina kontaminace činila 1 000 000 bakterií na jeden mililitr mýdla, což je 1000x větší zamoření, než jaké povolují hygienické standardy pro průmysl. Oproti tomu v mýdle dávkovaném ze systému s uzavřenými patronami nebyly bakterie nalezeny vůbec.

6.    Ovlivňují metody sušení rukou hygienu? 

Sušení rukou je nezbytnou součástí procesu mytí rukou, jelikož šíření bakterií je pravděpodobnější u mokré kůže než u suché. 

Otázkou samozřejmě zůstává, co se děje s bakteriemi v případě, že si člověk ruce správně neumyje, a když si je osuší papírovou utěrkou na jedno použití nebo fukarem. Jedna z odpovědí může být nalezena ve výzkumu časopisu „Journal of Hospital Infection“, kde byla porovnána simulace špatně umytých a kontaminovaných rukou. Výsledkem bylo, že lidé, kteří použili horkovzdušný fukar, měli na rukách 4.5x více bakterií, než lidé, kteří použili teplovzdušný fukar a 27x více bakterií než lidé, kteří použili papírové utěrky. (Obrázek níže vyfocen na čerpací stanici).

horkovzdušný osoušeč

7.    Placení kartou nebo penězi?

 Rčení „špinavé peníze“ má možná pro mnoho lidi různý význam... ale jakmile se na ně zaměří mikrobiologové, jistě nás nepřekvapí, že bankovky a mince jsou kontaminovány různými bakteriemi. Konec konců sotva očekáváme, že budou sterilní. Naše vlastní ruce jsou kolonizovány miliony bakterií. Peníze jsou ze všech věcí na světě nejvíce v oběhu. Zaměstnanci čerpací stanice pracující s penězi jsou vystaveni všem bakteriím pocházejícím z rukou klientů i jejich peněz.

Prevence přenosu bakterií tedy není pouze na zodpovědnosti čerpací stanice?

Ne, tak to být nemůže, protože velké množství lidí využívá služeb čerpací stanice v průběhu celého dne a je tedy téměř nemožné udržovat v čistotě pumpy, tlačítka a rukojeti dostatečně často.

Návštěvníci by si měli být vědomi rizik a používat jednorázové papírové utěrky nebo jednorázové rukavice, když se dotýkají tankovací pistole. Kromě toho by si měli umývat ruce co nejlépe a s dostatkem mýdla. Poté by si měli své ruce důkladně osušit a nepoužívat k tomuto účelu např. svůj oděv.

Čerpací stanice by měly pobízet k umývání a sušení rukou poskytnutím adekvátního vybavení: 

  • Dávkovače na mýdlo, pokud možno dávkovače určené pro použití s uzavřenými náplněmi, ne na dolévání. Optimálně by dávkovače měly být vybaveny antibakteriální vrstvou jako Biocote® (ionty stříbra).

  • Při sušení rukou je nejlépe použít dávkovače na jednorázové papírové utěrky s dostatečnou kapacitou, aby bylo zabráněno návštěvníkům osoušet si ruce na oblečení nebo odcházet s mokrýma rukama. Podívejte se také na náš blog a článek Elektronické osoušeče nebo jednorázové utěrky.

  • Užitečné jsou také dezinfekce pro zaměstnance čerpací stanice, které pomáhají předcházet onemocněním a s nimi spojené nepřítomnosti.

Komplikované? Apex Central Europe, s.r.o. může pomoci. Vyvinuli jsme hygienický koncept pro rychlou a jednoduchou optimalizaci hygieny na čerpacích stanicích. Kombinace čisticích prostředků pro všechny oblasti uvnitř a kolem budovy, se správnými materiály, tréninkem a podporou například v oblasti bezpečnosti potravin HACCP, což je důležitý aspekt čerpacích stanic prodávajících čerstvá jídla. 

Apex Central Europe, s.r.o. nabízí služby a produkty pro péči o kůži, produkty pro hygienu, dezinfekce a vybavení pro všechny oblasti:

Čisticí prostředky a vybavení pro obchod:

  • interiér

  • kuchyně, vybavení do kuchyně a umývání nádobí

  • potravinové koutky

  • umývárny

Čisticí prostředky a vybavení pro okolí tankovacích pistolí a exteriér čerpacích stanic:

  • pro odstranění olejů a maziv

  • myčky aut

  • mycí boxy

Navštivte náš e-shop pro kompletní přehled produktů a řešení pro čerpací stanice.

Autor: Frans Witpeerd, managing director, Apex Central Europe, s.r.o.
Překlad: Mgr. Petra Sedlářová, marketing, Apex Central Europe, s.r.o.
Korektury: Zdeněk Mocek, marketing, Apex Central Europe, s.r.o.

Tento článek byl inspirován:
https://www.busbud.com/blog/gas-station-germs-guzzling-grime-by-the-gallon/
https://www.ecowatch.com/gas-pump-germs-2013849186.html
https://www.anwb.nl/verkeer/onderweg/test-50-wcs-langs-de-snelweg
https://www.thesun.co.uk/living/1794273/topping-up-your-fuel-is-worse-than-licking-a-toilet-seat-heres-whats-lurking-on-the-petrol-pump/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407909/
http://articles.latimes.com/2011/oct/25/opinion/la-ipad-ed-picks-gas-pump
https://www.reviewjournal.com/life/health/the-most-germ-infested-places-you-encounter-and-how-to-avoid-getting-sick/

Nezapomeňte také chránit sami sebe a okolí tím, že bude mít nasazený respirátor. Pokud chcete být opravdu chráněni, zkuste například nanoroušky.

frame-scrollup