Nemoci z povolání a péče o pokožku v průmyslovém a automobilovém sektoru

29.08.2021

Podle statistického úřadu Bureau of Labor Statistics v Kanadě je u pracovníků autoservisů a mechaniků vyšší pravděpodobnost úrazů, nemocí z povolání a úmrtí na pracovišti. Téměř 45 % těchto poranění a onemocnění je způsobeno kontaktem s předměty a zařízeními, jako jsou např. nástroje, materiály, díly, ale i samotná vozidla. Přestože se nejčastěji jedná o kontaktní zranění, nejsou to jediná rizika, kterým tito pracovníci čelí. Patří mezi ně nadměrné vyčerpání, pády, napětí, namáhání a vystavení škodlivým chemikáliím.

Jedno společné riziko zaměstnání, které je často přehlíženo, v průmyslu a např. zemědělství je onemocnění kůže. Studie z časopisu Occupational Medicine Journal zjistila, že 41 % automobilových pracovníků uvedlo, že suchá kůže na rukou je častým problémem, a 46 % hlásilo výskyt ekzémů. Také v České republice patří onemocnění kůže z povolání k nejčastějším stížnostem, když se mluví o zdravotních problémech souvisejících s prací. Najít ji můžeme u 21 % případů v ČR a 14 % nákladů na nemocenskou. Ještě závažnější kožní onemocnění, známé jako profesní dermatitida, je pro pracovníky v průmyslovém a automobilovém sektoru obzvláště důležitá.

Co je profesionální dermatitida?

Profesionální dermatitida je charakterizována jako zánět kůže vyvolaný pracovním prostředím (například teplota, vlhkost vzduchu, barometrický tlak, tření a kontaminace) nebo jako výsledek kontaktu se škodlivými látkami. Symptomy zahrnují podráždění, zarudnutí a svědění, které se bez léčení obvykle rozšíří, a mohou přejít v odlupování, trhlinky, opuchnutí a puchýře. Pokud dermatitida není rychle a efektivně ošetřována, je pravděpodobné, že se změní ve vážnější a dlouhodobé problémy, které snižují produktivitu a ústí v nepřítomnost v práci.

Infekce způsobená kontaktem se škodlivými látkami nebo kontaktní dermatitidy můžeme rozdělit podle reakcí kůže:

Alergická kontaktní dermatitida

  • Vývoj při alergické reakci, běžné příčiny: nikl, některé medikamenty, latex, potraviny, vůně, beton.

Dráždivá kontaktní dermatitida

  • Vyvíjí se, pokud něco kůži dráždí po delší dobu, běžné příčiny: olej, mastnota, emulze a barvy. Chemikálie, mýdla, čisticí a odmašťovací přípravky a voda, detergenty.

Dermatitida může vzniknout při většině průmyslových aplikací, ale nejběžnější je ve stavebnictví, úklidu, údržbě, ve výrobních a servisních oborech, hlavně u „mokré práce“, kde je kůže po delší dobu vystavována vlhkosti a mokru. 

 Faktory přispívající k rozvoji podráždění pokožky

V sektoru průmyslu, automotive a např. zemědělství jsou kontaktními látkami hlavně oleje, maziva, barvy, brzdové kapaliny, detergenty, lepidla, odmašťovače, a dokonce i některé složky prostředků pro silně znečištěné ruce: pemza a rozpouštědla. Samozřejmě také záleží na délce a frekvenci kontaktu. Zkontrolujte si rizika na vašem pracovišti:

  • Automobilový a letecký průmysl: Rozpouštědla, řezné oleje, barvy, přípravky na mytí rukou.

  • Kovovýroba: Řezné oleje, rozpouštědla, kovové piliny, přípravky na mytí rukou.

  • Automechanik: Oleje, mastnota, benzín, nafta, motorový olej, čisticí přípravky, rozpouštědla, přípravky na mytí rukou.

  • Výrobce plastů: Rozpouštědla, kyseliny, styren, oxidanty.

  • Výrobce pryže: Rozpouštědla, mastek, stearát zinečnatý, nevytvrzený kaučuk.

  • Práce se dřevem: Prach ze dřeva (ne veškerý prach).

  • Textilní výroba: Vlákna, bělicí činidla, rozpouštědla.

  • Jatka: Dezinfekce, mokrá práce, zvířecí vnitřnosti a sekrety.

  • Řeznictví: Detergenty, masný odpad, voda, chlad.

  • Pekařství: Prach z mouky, enzymy, detergenty.

  • Kuchaři a číšníci: Detergenty, rostlinné šťávy, oleje, mokrá práce.

  • Lakýrník, malíř: Rozpouštědla, ředidla, barvy, lepidla, epoxidové pryskyřice, kobalt (sušení), přípravky na mytí rukou.

  • Stavebnictví, zedníci, podlaháři: Cement, epoxidové pryskyřice, tmely, plnidla.

  • Čalounictví, nábytek: Lepidla, barvy, detergenty, ředidla, rozpouštědla, konzervanty dřeva.

  • Elektrikáři: Pájecí tavidla.

  • Pracovníci v zemědělství: Umělá hnojiva, dezinfekce, pesticidy, čisticí přípravky, nafta, motorový olej, rostliny a semena. Mokro, sucho, zima, slunce.

  • Horníci: Prach (uhlí, kámen), vlhko.

  • Uklízeči/ky: Mokrá práce, čisticí přípravky, detergenty.

  • Pracovníci v nemocnicích, zdravotnictví a laboratořích: Mokrá práce, čisticí přípravky, dezinfekce, latexové rukavice.

  • Zubaři, kadeřnice a kosmetičky: Detergenty, mokrá práce, přípravky na mytí rukou.

Co můžeme pro ochranu pokožky udělat?

Stejně jako u většiny ostatních onemocnění je závažnost dermatitidy spojená s místem výskytu na těle (ruce, paže, obličej), stavem pokožky (oděrky, poranění, vyrážka), mírou hydratace, pocením, věkem a genetickou výbavou. Pro všechny platí jedno – dobrá péče o pokožku pomáhá těmto onemocněním předcházet. Přední světový poradce v oblasti péče o pokožku Deb sestavil několik osvědčených postupů péče o pokožku.

Ne vždy je potřeba k čištění silně znečištěné pokožky silný přípravek. Vždy je dobré použít pro dané znečištění co nejjemnější čistič. Zatímco řada průmyslových podniků a autoservisů považuje podráždění pokožky za nevyhnutelnou součást své práce, nové produkty Deb poskytují významnou prevenci a úlevu od tohoto bolestivého a často nákladného problému. 

Pro náročnější čištění zvolte čisticí přípravky s přírodními granulemi, jako je např. kukuřičná moučka nebo prášek z ořechových skořápek. Jsou jemnější k pokožce a neucpávají odpady.

Mnoho přípravků na ruce v průmyslovém a automobilovém průmyslu obsahuje nebezpečné přísady, jako rozpouštědla a pemzu, které pokožku narušují a odstraňují z ní přirozené lipidy. Zkuste použít čističe s nízkým nebo žádným obsahem rozpouštědel.

Solopol GFX® je z nové generace vysoce účinných čisticích prostředků na ruce, které účinně odstraňují nečistoty a přitom jsou jemné k vaší pokožce. Navíc nezatěžují životní prostředí a mají pozoruhodně nízké náklady na použití. Více informací najdete v technickém listu nebo na kartě produktu.

Solopol GFX

 

Vsaďte i na rukavice a ochranné krémy

Mnoho pracovníků v oblasti průmyslu a automotive pracuje především rukama a většinou nemohou používat osobní ochranné prostředky, zejména rukavice. Pokud však tuto možnost mají, měli by rukavice používat v souladu s pokyny.

Některé ochranné krémy, používané před zahájením práce, jsou vhodné pro práci s rukavicemi a pomáhají předcházet podráždění pokožky, udržovat ji zdravou a hlavně usnadňují její čištění.  

Potřebujete se rychle zbavit otravných olejů, mastnoty, sazí a barev z vašich rukou? V tomto videu uvidíte ochranný krém Travabon Classic, který na kůži vytváří fyzickou bariéru, snižuje kontaminaci pokožky a její podráždění a výrazně usnadňuje její následné čištění.

Po čištění rukou kůže ztrácí přirozené lipidy a vlhkost. Regenerační krémy jsou ideálním řešením pro jejich obnovení.

Ochranné krémy DebStoko

Například Stokolan Hand & Body. Příjemně parfemovaný hydratační, pečující a zvláčňující lehký krém pro normální pokožku. Obsahuje kreatin, alantion, glycerin a vyhlazující soubor látek Smooth-Complex. Snadno se roztírá a rychle proniká do pokožky, aniž by na ní zanechal mastný film. Nabízí skvělé řešení pro regeneraci pokožky s nízkými náklady, hlavně díky systému dávkovačů a uzavřených patron – přípravky nevysychají a jsou dávkovány v dostatečném, ale ekonomickém množství. Dávkovače jsou barevně kódovány, mají antibakteriální povrchovou úpravu a doživotní záruku! Náklady na osobu za rok jsou nižší, než u tradičních výrobků, které zaměstnanci „fasují“ 6 – 12x za rok ve 100ml tubách.

Regenerační krémy DebStokoNejen ruce, ale i oblečení a utěrky nebo hadry se špiní. Pracovníci by měli častěji měnit znečištěné oblečení a držet si špinavé hadry mimo kapsy, aby nedocházelo ke zbytečnému znečišťování a podráždění rukou. Pokud chcete zachovat maximální čistotu, vsaďte na antibakteriální hadry

Umístění čisticích prostředků na ruce může mít obrovský vliv na jejich používání a dodržování interních předpisů. Často se stává, že lahvičky a tuby s přípravky na ruce nejsou na svém místě. V těchto případech je instalace dávkovače na zeď skvělým řešením.

Dojde-li k problémům s kůží, je třeba je okamžitě hlásit a ošetřit, aby nedošlo ke zhoršení a dalším zbytečným následkům. 

Kolik správná péče o pokožku stojí?

Opravdu není třeba mnoho. Je to hlavně o volbě správného produktu pro daný sektor a znečištění, a o zásadách správné péče o pokožku. Ve skutečnosti nám kalkulace a zkušenosti dokazují, že moderní systémy péče o pokožku jsou ve většině případů ekonomické, hygienické a přátelské k životnímu prostředí i k pokožce.

Všechno není jen o penězích a investicích. Všichni, ať už pracovníci či manažeři, se prostě musíme naučit správné péči o pokožku.

Autor: Frans Witpeerd, Managing Director
Překlad: Zdeněk Mocek, Marketing Manager

frame-scrollup