Mikrovlákno nebo bavlna? Usnadněte si úklid!

20.10.2022

Co je mikrovlákno?

Mikrovlákno je syntetické vlákno vyrobené ze směsi polyesteru a polyamidu. Malá vlákna jsou 16x tenčí než lidský vlas a fungují jako "háčky", které seškrábnou a pohltí prach a nečistoty.

Je to také skvělá alternativa k běžně používané bavlně. Zatímco bavlněná vlákna tlačí nečistoty před sebou a drží je pouze na svém vnějším povrchu, mikrovlákno pohltí nežádoucí částice a nezanechá žádné zbytky.

Absorpční kapacita mikrovláknových mopůUltra absorpční

Díky své hustotě a ploše povrchu absorbují vodu odpovídající sedminásobku své hmotnosti. Úklid je s mopy z mikrovlákna jednoduchý, protože snižuje množství vody a čisticích přípravků potřebných k úklidu. Navíc jsou mopy z mikrovlákna lehčí než bavlněné, takže značně uleví Vašim zádům.

Mopy se navíc používají suché nebo vlhké, takže podlahy rychle schnou a snižuje se riziko uklouznutí a pádů.

 

 

Mikrovláknové mopy Vám ušetří náklady, čas i práciNižší náklady

Jakmile je mikrovláknový mop špinavý, jednoduše jej hoďte do pračky! Většina mopů z mikrovlákna zvládne alespoň 500 pracích cyklů. Nepoužívejte bělidlo ani aviváž! Bělidlo narušuje vlákna, aviváž je zase ucpává.

Mikrovlákno také vydrží déle než bavlna, takže nemusíte mopy nakupovat tak často.

 

 

Mikrovlákno pohlcuje bakterie a viryVyšší úroveň hygieny

Bakterie a viry se "nalepí" na mikrovláknový mop a zůstanou v něm, dokud se mop nevypere, což významně zvyšuje úroveň hygieny v nemocnicích, domovech důchodců a dalších zařízeních.

Na rozdíl od bavlny je mikrovlákno vyrobeno z anorganických materiálů, takže se bakterie nemají čím živit. Navíc se mopy z mikrovlákna používají vlhké, takže omezují růst bakterií.

Bavlna je vysoce savý materiál a pojme hodně vody. To v praxi znamená, že s 1 bavlněným mopem zvláadnete vytřít i několik nemocničních pokojů, takže dochází k šiření bakterií a křížové kontaminaci.

Mikrovláknové mopy často nabízí možnost barevného kódování a jsou určeny pro jeden úkol/jednu oblast (např. pro úklid podlahy v 1 nemocničním pokoji).

 

Lepší výsledek čištění

Protože mikrovlákno nasaje více vody a zachytí více nečistot, mnoho uživatelů zjistí, že k úklidu nepotřebují zdaleka tolik čisticího prostředku a vody. Tím pádem šetří Vaše záda, čas i peníze.

Mikrovlákno navíc lehce vyčistí i spáry a různé trhliny, kam se běžný bavlněný mop nedostane. Také čištění samotných mopů je rychlejší, snadnější a důkladnější.

Při práci s bavlněným mopem často musíte odolné nečistoty drhnout, abyste je odstranili, a i poté je pouze rozprostřete "do ztracena".

 

 

Mikrovláknu snižuje spotřebu vody a čisticích přípravkůMikrovlákno snižuje dopad na životní prostředí

Mikrovlákno lépe čistí a má vysokou absorpci, takže klesá spotřeba vody a silných přípravků! Mopy mají delší životnost, takže jich spotřebujete méně! Navíc se mikrovlákno často vyrábí z recyklovaných plastů, takže plastový odpad opětovně využíváme!

 

 

 

Mikrovlákno vs. bavlněné vlákno

Mikrovlákno má ve vláknech otvory a mezery, které zachycují částice nečistot.

Bavlněné vlákno tyto otvory a mezery nemá, takže nemůže nečistoty zachytit. Bavlna má sklon nečistoty spíše tlačit před sebou, než je zachytávat.

Mikrovlákno vs bavlna

Celkově mikrovlákno:

  • lépe čistí a absorbuje nečistoty
  • zabraňuje šíření bakterií a zanechává na podlaze méně vody (snižuje riziko pádů)
  • rychleji schne
  • je lehčí a snižuje fyzickou námahu
  • nabízí výhody barevného kódování
  • šetří čas, peníze i Vaše záda

Mikrovlákno má tedy oproti bavlně řadu výhod. Navíc existuje i systém předmáčených mopů Vileda Professional Swep, který nabízí ještě více výhod a úspor.

Pro více informací si přečtěte náš ČLÁNEK.

frame-scrollup