Jak na úklid ve školní jídelně a kuchyni?

22.06.2023

Hygiena v potravinářství je snadná, ale musíte dobře vědět, jak na to. Základem jsou kvalitní čisticí prostředky do kuchyně a obecně čisticí prostředky v potravinářství. Bez těch se neobejdete, protože úklid školní jídelny a dezinfekce povrchů není jako běžný úklid doma v kuchyni – i když v něčem může být podobný. Rozhodně to není proces, na kterém by se vyplatilo šetřit, protože průměrně 1 za 2 roky vás navštíví kontrola z hygienické stanice.

Hygiena ve školní jídelně 

Hygiena ve školní jídelně má svá specifika a zároveň požadavky, které je nutné dodržovat. Jídelny a další zařízení, které poskytují stravovací služby, se řadí pod potravinářské podniky. Spadají pod dozor orgánů pro ochranu veřejného zdraví. Ovšem jaké hygienické povinnosti a standardy musí školní jídelny dodržovat a jak by měl probíhat třeba úklid v kuchyni školní jídelny? Na to se zaměříme a zároveň vám ukážeme pár rad a tipů.

Hygiena v kuchyni

Hygienu je samozřejmě nutné dodržovat všude, a to jak v kuchyni doma, tak o to více v kuchyni školní jídelny, kde se stravují denně i stovky dětí. Výrazně hygienu v jídelně nebo jiných potravinářských provozech ovlivnilo nařízení Evropského parlamentu v roce 2006, které upřesnilo nebo nastavilo různá kritéria na uchovávání nebo zpracování potravin, ale samozřejmě také pro úklid a dodržování hygienických zásad.

 

Důležitou součástí hygieny v potravinářství je také umývání rukou. Víte, jak si správně umýt ruce?

 

Jak může úklid ve školní jídelně probíhat?

Úklid a hygienu ve školní jídelně můžeme rozdělit do několika kategorií, které specifikují jednotlivou intenzitu úklidu. Průběžně se provádí běžný úklid, aby byla zachována provozní čistota – odstraňují se zbytky jídla, znečištění stolů, pracovních ploch a podobně. Během této fáze úklidu jsou vhodné účinné dezinfekce povrchů. Zároveň se samozřejmě průběžně myje použité nádobí. Doporučujeme profesionální čisticí přípravky do myčky, se kterými dosáhnete prvotřídních výsledků.

Týdenní úklid

Kromě běžného úklidu, byste měli v kuchyni dělat rozsáhlejší úklidy. Týdenní úklid už je důkladnější. Je vhodné umýt lednice, a to včetně jejich vnitřních prostor, stejně jako dalších součástí kuchyně, například trouby, konvektomatů a dalších – k tomu se hodí účinné odmašťovače. Umývají se povrchy stěn a podlah, kde je to možné. Stejně tak byste měli provést úklid a mytí zásuvek a skříní. Podobně se uklízí sklady zeleniny.

Měsíční úklid

Jednou za měsíc je vhodné společně s úklidem odmrazit mrazáky, důkladně vyčistit všechny používané nástroje a vybavení kuchyně. Zapomenout nesmíte ani na vzduchotechniku. Doporučujeme důkladně zkontrolovat nádobí a poškozené vyřadit, pokud k tomu ještě nedošlo v průběhu.

Velký úklid – sanitární den

Takzvaný sanitární den by měl probíhat minimálně jednou za 3 měsíce. Můžete si ho představit jako velký úklid. Uklízí se a dezinfikuje úplně vše – od nádobí přes veškeré vybavení kuchyně až po samotné prostory, povrchy nebo třeba svítidla. Odstraňuje se rez a vodní kámen. Zároveň by měla probíhat údržba a opravy zařízení. Jednoduše řečeno se důkladně vyčistí a vydezinfikuje úplně vše, s čím přichází zaměstnanci nebo děti ve školní jídelně do styku.

Pomůže vám barevné kódování

Základním pravidlem dokonalé hygieny v kuchyni (a dalších prostor), je nepřenášet bakterie v rámci objektu – například z toalet do kuchyně. Aby se tomu zamezilo, existuje takzvané barevné označení (kódování), které se při úklidu používá. Navíc ho nařizuje legislativa EU. Princip je jednoduchý – rozdělit objekt do několika barevných celků, které mají své úklidové pomůcky i prostředky.

  • Modrá zóna – úklid generální oblasti: ve školní jídelně sem spadají chodby, haly, předsíně a podobně (obecně se takto označují také kanceláře, jednací místnosti a další)
  • Červená zóna – sanitární oblast: toalety, WC, pisoáry a jiné prostory nebo zařízení s vyšším rizikem bakterií.
  • Žlutá zóna – umývárenská oblast: koupelny a umývárny (mimo školní jídelnu jsou to také sauny, bazény, solária a podobně).
  • Zelená zóna – oblast kuchyně: prostor kuchyní, přípraven jídla, jídelní prostory a jiné.


TIP: Chcete se dozvědět víc o barevném kódování úklidu? Podívejte se na našich 11 užitečných tipů pro barevné kódování.

Průběžný úklid dalších povrchů a předmětů nebo zařízení

Abyste si udrželi dostatečnou hygienu v kuchyni, je také nutné průběžně dbát na čistotu povrchů. Především těch, kde přichází do styku s potravinami. Nařízení říká, že tyto povrchy musí být udržovány v řádném stavu a čisté. Zkrátka hygienu v potravinářství byste určitě neměli podceňovat. Je tak nutné průběžně čistit pracovní desky, stoly a další součást jídelen – tady byste si měli dát obzvláště záležet, a snižovat hygienická rizika.

 

Platí to samozřejmě také pro předměty, instalace nebo zařízení, se kterými potraviny při zpracování přichází do styku. Jednoduché pravidlo říká, že byste je měli dezinfikovat pravidelně, aby nedošlo ke kontaminaci. Rozhodně tak na čisticích prostředcích v potravinářství nešetřete.

Nezapomínejte na prostory, kde děti jedí

Důležitá je samozřejmě celková hygiena ve školní jídelně, nejen hygiena v kuchyni. Proto nezapomínejte dostatečně dezinfikovat i prostory, kde děti jedí. Podlahy, židle, stoly a podobně.

Hygiena v potravinářství vyžaduje pomoc odborníků

Potřebujete kvalitní čisticí prostředky do kuchyně nebo do potravinářského provozu? Na našem e-shopu nakoupíte vše potřebné. S námi bude hygiena v potravinářství snadná. Uvidíte, že základem je mít účinné čisticí prostředky a kvalitní nástroje.

frame-scrollup