Čištění a dezinfekce povrchů

28.07.2022

Fakta

1. Primární cestou přenosu SARS-CoV-2 je inhalace aerosolů a kapiček, které vznikají, když infikovaný jedinec kašle, kýchá nebo jen mluví. Tyto kapičky mohou přistát na okolních površích, a přenos viru tak může nastat také dotykem kontaminovaného povrchu a následným kontaktem se sliznicemi úst, nosu nebo očí.

Přenos infekcí přes povrchy

2. Jak dlouho může virus zůstat životaschopný (přežít) na površích? Virus SARS-CoV-2 (konkrétně) může zůstat životaschopný na kartonu až po 24 hodin, na plastech a nerezové oceli po 2-3 dny.  Životaschopnost na oblečení a vlasech není dosud známa.

3. 80% choroboplodných zárodků se šíří kontaktem mezi lidmi nebo kontaktem s kontaminovanými povrchy.

 

Životaschopnost viru závisí na typu povrchu, přítomnosti organického materiálu (biologické tekutiny, biofilm, zbytky potravin), teplotě, relativní vlhkosti a na specifickém kmenu viru.

Poznámka: Virus SARS-CoV-2 zůstává životaschopný na površích po dobu 2-3 dnů. Je známo, že některé bakterie zůstávají životaschopné po celé roky. Bakterie jsou živé buňky, které mohou růst a samostatně se reprodukovat ve většině prostředí. Viry jsou neživé částice, které potřebují k reprodukci hostitele (živé buňky). Virové částice mohou být až 50x menší než buňky bakterií, což napomáhá jejich přemisťování a uchycení na površích.

Studie provedená výrobcem šablon Hloom zjistila, že jedním z nejzamořenějších míst v kanceláři je kopírka – spouštěcí tlačítko obsahovalo přes 1,2 miliardy CFU (jednotek tvořících kolonie) na palec čtvereční. Pro vaši představu, průměrné toaletní sedátko ve škole obsahuje asi 3200 jednotek. Více informací v našem článku: https://www.apexsystems.cz/blog/kancelarsky-raj-bakterii-a-viru-a-jak-na-ne-1

3 kroky ke správné dezinfekci povrchů

1. Mechanické čištění

Viry mohou být před dezinfekcí chráněny organickým materiálem, jako jsou zbytky jídla, biologické tekutiny a biofilmy. Je proto nezbytné, aby byly viditelně znečištěné povrchy před samotnou dezinfekcí očištěny. Zbytky jídla můžete odstranit rukou chráněnou rukavicí, hadříkem nebo kartáčem.

2. Čištění pomocí přípravků

Samotný proces čištění odstraní většinu viru z povrchu, takže i čištění zjevně čistých povrchů má obrovský dopad na celkový výsledek. Povrchy čistěte pomocí čisticího přípravku a vody, hadříku nebo nejlépe kartáče.

Věnujte pozornost i těžko dostupným místům, jako jsou rohy, spáry, hrany dřezu apod. Čištění těchto míst Vám usnadní správně tvarovaný kartáč (malý, úzký, kulatý, hranatý…)

Po vyčištění by měly být povrchy dezinfikovány.

3. Dezinfekce povrchů

Obalené viry, jako SARS-CoV-2, patří mezi nejslabší nebo nejméně rezistentní organismy k dezinfekci. Mnoho dezinfekčních prostředků je proti nim aktivních a jejich účinné inaktivace dosáhne během několika minut.

Doporučujeme dezinfekce:

Na bázi alkoholu, s obsahem 60 - 85 % alkoholu. Tyto dezinfekce se snadno používají a nemusejí se oplachovat, ale zpravidla nemají čisticí účinek a nelze je ředit. V přepočtu na m2 dezinfikované plochy jsou drahé, a proto vhodné pro menší plochy nebo rychlou dezinfekci (kliky, zábradlí apod.).

Pro velké plochy je účinnější a efektivnější používat produkt, který má čisticí i dezinfekční vlastnosti, a může být naředěn, např. v poměru 1:100 (cca 1 Kč / 1 l roztoku).

Na bázi chlornanu sodného s obsahem mezi 0,1 % – 0,5 % aktivní látky.

Kyselina peroctová a peroxid vodíku jsou z řady biocidů doporučených WHO k inaktivaci koronaviru. Mají vysoké biocidní účinky, nezanechávají nebezpečné odpadní materiály v životním prostředí a jejich použití je nákladově efektivní.

Dezinfekční přípravky vyráběné na základě receptury doporučené WHO

Poznámka: V začátcích epidemie v ČR se objevily přípravky, které nebyly schváleny, registrovány, natož testovány. Postupem času uživatelé zjistili, že jsou velice nepříjemné pro použití a často take poškozují dezinfikované povrchy.

Pro evropské země a země používající normy EN – používejte dezinfekční přípravky, které splňují normy EN 14476, EN 1276 nebo EN 13697.

Dodržujte dobu působení uvedenou na etiketě dezinfekčního přípravku nebo v technickém listu, případně kontaktujte svého dodavatele nebo přímo výrobce. Doba působení musí být dostatečná, aby umožnila inaktivaci viru.

Můžu k čištění a dezinfekci povrchů použít mikrovláknovou utěrku nebo mop?

Správná utěrka nebo mop z mikrovlákna je velmi účinným nástrojem - dokáže odstranit nečistoty a až 99,9 % bakterií z povrchů bez vody nebo dezinfekce!

Mikrovlákno (opakovatelně použitelné nebo jednorázové) lze použít za sucha i za mokra, ale bez použití dezinfekce je velmi pravděpodobné, že k inaktivaci SARS-CoV-2 nedojde.

V případě použití mikrovlákna v kombinaci s dezinfekčním přípravkem můžete čistit a dezinfikovat zároveň. Nejlepších výsledků dosáhnete na tvrdých površích bez velkého znečištění, např. prostředí škol, kanceláří a úřadů. Dezinfekční prostředek můžete aplikovat přímo na povrch a následně setřít, nebo na utěrku/mop. 

Účinnost mikrovlákna je založena na schopnosti mikrovláken přitahovat a udržovat znečištění elektrostatickým (suché použití) a kapilárním (mokré/vlhké použití) působením. Patentovaná technologie Vileda Professional Micron Fibre nabízí nejlepší mikrovlákno na trhu pro hlubší a účinnější čištění v hygienicky citlivých oblastech a je nezávisle prokázáno, že odstraňuje až 99,9 % bakterií.

Proč mikrovlákno, čisticí a dezinfekčí přípravky od Apex Systems?

Apex znamená důvěru, bezpečnost a záruku. Proč? Všechny naše dezinfekční přípravky jsou testovány a registrovány v ČR jako biocidy.

Můžete si být jisti, že:

• redukují množství virů, bakterií a hub dle dokumentace.

• jsou vyvinuty za určitým účelem, např. pro použití na pokožku, pro použití v podlahových strojích nebo pro ruční použití, pro použití na různých površích.

• tyto přípravky nepoškodí Vaši pokožku, povrchy, ani čisticí náčiní, pokud budete dodržovat pokyny na etiketě nebo v technickém listu.

Naše produkty vyrábí a vyvíjí přední evropští výrobci jako: Christeyns, Vileda Professional, SC Johnson Professional, Ophardt, Vikan, Tork, Tegee Clean & Care, Caramba a další.

Tyto produkty mají dlouhodobě dobrou pověst v zemích po celém světě.

Doporučené přípravky pro:

DEZINFEKCE POVRCHŮ

Zejména pro malé plochy doporučujeme Mida San 310 Alco - tekutý přípravek na bázi alkoholu pro manuální dezinfekci menších ploch; připravený k použití (neředí se); bez nutnosti oplachu; řádně testováno a registrováno.

DEZINFEKCE A ČIŠTĚNÍ POVRCHŮ

Pro velké plochy, podlahy, obklady apod. doporučujeme Mida Actisept - vysoce koncentrovaný dezinfekční a čisticí přípravek bez chlóru; vhodný pro ruční i strojové čištění; vysoký poměr ředění; řádně testováno a registrováno. Pro strojové čištění doporučujeme použít v kombinaci s odpěňovačem R-Clean Antifoam.

Mida Lufragerm+ - vysoce koncentrovaný přípravek bez chlóru pro ruční čištění a dezinfekci ploch.

MIKROVLÁKNO PRO ČIŠTĚNÍ V KOMBINACI S DEZINFEKCÍ

Technologie Vileda Professional Micron Fibre pro hlubší a účinnější čištění odstraňuje až 99,9 % bakterií a nečistot. 

Vileda MicroRoll - na jednorázové či krátkodobé použití; nezanechává šmouhy na nerezu, skle a lesklých površích; nevlákní.

 

Autor: Frans Witpeerd, Managing Director, Apex Central Europe, s.r.o.
Překlad a korekce: Mgr. Petra Sedlářová, Zdeněk Mocek, Marketing, Apex Central Europe, s.r.o.

frame-scrollup